Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Memorandum o uspostavi partnerstva za naukovanje

Objavljeno: 29.01.2018. | 18:52

Zadnja izmjena: 29.01.2018. | 19:03Pošalji na:

 
 
 

Predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje, četiri ministarstava i gospodarske i obrtničke komore potpisali su u ponedjeljak memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Hrvatskoj, čiji je cilj unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti mu financijsku podršku i promovirati ga.

Memorandum su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar turizma Gari Cappelli, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Barilović i predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

Potpisnici su naglasili važnost stalne povezanosti obrazovnog sektora s potrebama tržišta rada te istaknuli kako je cilj memoranduma unaprijediti zakonodavni okvir u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pružiti financijsku podršku, promovirati strukovno obrazovanje itd.

Dalić je kazala kako će memorandum doprinijeti intenziviranju i promociji strukovnog obrazovanja te položaja strukovnih zanimanja u društvu. Navela je i da suradnja svih  institucija potpisnica memoranduma već traje, a jedan od rezultata te suradnje su izmjene i dopuna zakona o strukovnom obrazovanju, koji pokušava popraviti i ponovo oživjeti pokidane veze između gospodarstva i sustava obrazovanja.

"Taj put još nije u potpunosti dovršen, potrebno je poduzeti još niz mjera, ali upravo strukovno obrazovanje, obrazovanje za obrtništvo je segmet obrazovnog sustava gdje su sačuvani elementi dualnog obrazovanja i sigurno sadrži značajna iskustva koja se mogu prenijeti i u druge segmente obrazovanja", kazala je Dalić.

Uskoro izmjene i dopune zakona o obrtu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavila je, priprema izmjene i dopune zakona o obrtu, za koje očekuje da će biti u zakonodavnoj proceduri u drugom kvartalu ove godine. Njime će se nastaviti vraćanje praksi koje je ocijenila dobrima, a koje su se u jednom trenutku napustile, poput polaganja pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave.

Dalić je podsjetila i kako Ministarstvo provodi niz programa kojima se podupiru učenici i mentori pa je tako u ovom trenutku u postupku ocjena prijava za stipendiranje obrtničkih zanimanja. Ove godine očekuje se da će se dodijeliti 2.400 stipendija za obrtnička zanimanja, za koje bi isplata prvog dijela trebala početi sredinom veljače, kazala je Dalić te dodala kako se očekuje da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija.

Na raspolaganju je i pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora, dodala je.

Izmjene i dopune zakona o strukovnom obrazovanju u veljači u drugo čitanje

Ministrica Divjak je istaknula važnost usklađivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada. Navela je kako će 65 posto učenika koji danas upisuju prve razrede raditi na poslovima u zanimanjima koja danas ne postoje. To nas treba učiniti odgovornim i trebamo biti spremni za sve te promjene, poručila je.

Obrazovni sektor treba biti stalno u komunikaciji s tržištem rada, kazala je Divjak te dodala kako se na tome sustavno radi pa će tako zakon o strukovnom obrazovanju u veljači ići u drugo čitanje. Njime će se, kako je navela, unaprijediti strukovno obrazovanje te uvesti centri kompetentnosti koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika kako bi se omogučilo fleksibilno strukovno obrazovanje.

Divjak je kazala kako vjeruje da potpisani memorandum neće biti tek jedan potpisani sporazum, nego vrlo jasna platforma na kojoj se zajednički radi. "Očekujemo da reforma strukovnoga obrazovanja bude u fokusu sljedeće tri godine rada ove Vlade", poručila je.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo da se jedino suradnjom i partnerstvom može ostvariti zadani cilj. "Kao što bez poslodavaca nema naukovanja, bez partnerstva nema niti kvalitetnog strukovnog obrazovanja", rekao je. (H) 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420272
293185Gost
Bejewel
Igrano:153455
8984Gost
Tetris
Igrano:121603
1318500Gost
Pacman
Igrano:73501
165390Gost
Gold miner
Igrano:54652
4334adminS
Jamb
Igrano:41021
89adminS
Snake
Igrano:21046
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17681
58Gost
Frogger
Igrano:15600
15170Gost
Invaders
Igrano:12551
111730Gost
Simon
Igrano:10290
27Gost
Sudoku
Igrano:10273
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8741
Gost
Opasno nebo
Igrano:8532
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8081
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7933
17873david
Ufo Joe
Igrano:7451
Gost
Ninja Kid
Igrano:6987
6000Gost
Ninja
Igrano:6868
Gost
Klonovi
Igrano:6372
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE