Baner
Hrvatska
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

U hrvatskim skloništima više od 1000 pasa, udruge apeliraju na udomljavanje

Objavljeno: 20.01.2018. | 08:36

Pošalji na:

 
 
 

U Hrvatskoj se više od 1000 pasa nalazi u skloništima za nezbrinute životinje, a stupanjem na snagu zakona o zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, nekim psima je smještaj neizvjestan, jer je nekoliko skloništa već najavilo prodaju, dok su istovremeno udruge za dobrobit životinja pokrenule kampanju "Ne kupuj! Udomi!".

Nekoliko se skloništa prodaje, no životinjama koje su u njima još uvijek nije osiguran novi smještaj. Aktivisti smatraju da se na prodaju odlučuje zbog stupanja na snagu novoga Zakona o zaštiti životinja koji zabranjuje usmrćivanje životinja u skloništima, od čega su takva "skloništa" imala velik profit. Od napuštenih životinja u skloništima su najbrojniji psi.

Monopol i neulaganje za što veći profit

Naime, natječaji za zbrinjavanje se raspisuju po jediničnoj cijeni bez obzira na realan trošak, pa se za jedinku može tražiti, primjerice 1000 ili 8000 kuna po psu. Ako samo jedan ponuđač 'ispunjava' propisane uvjete on se i odabire, a zbog monopola može tražiti i dodatna sredstva, pojašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja. Tako se zbog monopola i pogodovanja, gdje ponuđač formira cijenu kakvu želi, stvaraju velike razlike u troškovima šinteraja i skloništa, ustvrdili su.

"Primjerice jedna je udruga- šinteraj samo za dežurstva dva radnika tražila oko 418 tisuća kuna, pa je zbrinjavanje jednog psa koštalo čak 9000 kuna. Velike razlike u troškovima upravo potvrđuju da je istinska skrb i zbrinjavanje životinja moguće jedino kada su skloništa neprofitna i kada ulažu trud u udomljavanje, umjesto da im dobit bude jedini razlog poslovanja na štetu životinja i nepotrebno veliki trošak za lokalne zajednice", istaknuli su Prijatelji životinja.

Dodaju da udruge-šinteraji ne troše sredstva na čipiranje i kastraciju kada pse ionako najčešće ubiju nakon 60 dana, zadržavajući dobit na štetu životinja i poreznih obveznika.

"Bez pogodovanja šinteraj-udrugama, odabiru se povoljnije ponude za hvatanje, zbrinjavanje, čipiranje, cijepljenje, udomljavanje i oglašavanje. Često udruge koje brinu o dobrobiti životinja čak i o svom trošku, prikupljajući donacije, kastriraju ili steriliziraju životinje čime umanjuju trošak lokalnim zajednicama", kazali su.

Neprofitna i transparentana skloništa, dodaju Prijatelji životinja, uključuju volontere, inozemne organizacije i donatore te pišu projekte kako bi bolje obavljali usluge i radili u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave.

Novi zakon sprječava ubijanje životinja i zaustavlja profitiranje na njihovoj smrti

Najavljena prodaja skloništa, smatraju Prijatelji životinja, pokazuje koliko je bilo nužno donošenje novog zakona koji ne samo da će spriječiti ubijanje životinja nego će zaustaviti profitiranje na njihovoj smrti.

"U skloništima se nalaze psi svih dobnih skupina, od štenaca do starijih pasa, kao i svih veličina i pasmina. Iako se stariji psi teže udomljavaju, i oni uz kvalitetno oglašavanje mogu naći dom. Mirniji su, staloženiji i manje aktivni pa često time privuku ljude", kazali su.

U Hrvatskoj postoji 29 registriranih skloništa, a prije stupanja na snagu zabrane usmrćivanja najveći ih je broj funkcionirao kao šinteraj u kojemu se čekao istek 60 dana kako bi se životinja usmrtila, rekli su Prijatelji životinja ističući da je oko 1000 pasa smješteno u registrirane, ali i najmanje osam neregistriranih skloništa.

Najveći kapacitet, oko 400 mjesta, ima sklonište u Čakovcu, zagrebačko sklonište Dumovec može primiti do 160, a osječko Pobjede 180 pasa. Točan broj životinja u svim skloništima bit će poznat sredinom tekuće godine kada će, prema najavama, Ministarstvo poljoprivrede objaviti upisnik skloništa, propisan zakonom.

Kampanja "Ne kupuj! Udomi!"

Voditeljica skloništa Dumovec Tatjana Zajec kazala je da to sklonište može primiti oko 160 pasa. Upitana hoće li zbog zatvaranja skloništa doći do porasta broja životinja u Dumovcu, rekla je da ako se broj poveća traže pomoć građana. S njima u suradnji ponekad se brinu za oko 250 pasa.

Naglasila je da dobra koordinacija među udrugama za dobrobit životinja, u Hrvatskoj kao i u Europi, omogućuje makar privremeno zbrinjavanje većine životinja.

Prijatelji životinja, sklonište Dumovec, Pobjede iz Osijeka uz podršku Mreže za zaštitu životinja pokrenuli su kampanju "Udomi", a u suradnji s umjetnicima snimili su video s obrnutim ulogama ljudi i životinja kako bi pobliže opisali problematiku. Žele potaknuti građane na udomljavanje, umjesto kupnje kojom podržavaju selektivni uzgoj i trgovinu živim bićima.

"Životinje nisu predmeti, nego svjesna bića i članovi obitelji. Pokažite humanost, ne kupujte pse ni bilo koje druge životinje već udomite i učinite dobro djelo", poručuju.

Kada bi se svi koji razmišljaju o kupnji uputili u najbliže sklonište, sve bi životinje bile udomljene

Skloništa u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Čakovcu i Varaždinu već godinama pokazuju kako se sve životinje mogu udomiti, s obzirom na to da ta skloništa nisu ubijala životinje, istaknuli su Prijatelji životinja. "Kada bi se svi koji razmišljaju o kupnji uputili u najbliže sklonište, sve bi životinje bile udomljene", poručuju iz udruga.

Naglašavaju da je najvažniji trud, ali i angažman lokalnih zajednica kojima je promocija udomljavanja i edukacija stanovništva zakonska obveza. Udruge su navele pozitivne trendove u lokalnim zajednicama koje su kontrolom obveznog mikročipiranja znatno smanjile broj napuštenih životinja.

"Primjerice, općina Suhopolje počela je provoditi kontrolu mikročipiranja pasa lani u studenome i u posljednjih mjesec dana u sklonište u Virovitici iz te općine nije primljen nijedan pas", kazali su.

Napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom od 15 do 30 tisuća kuna.

(Hina)  
Komentari (21)
joso
21 Subota, 27 Siječanj 2018 14:59
charlie brown
ne treba njemu kondot, on zivi u kondotu.
pusikarić
20 Petak, 26 Siječanj 2018 13:13
joso
imaš ti sreće što im se nisi našao na putu..nažalost..a kundot ti najprije napravi sebi da ne sereš više ovuda..
joso=jovo...
19 Petak, 26 Siječanj 2018 10:33
uskaric
...ugledaj se u tvoje "nesocijalizirane"drugove i drugarice, što su se probijale u svim ofenzivama i kaži im, da su vremena
vašeg generalissima jbt već davno prošla...

OČISTIMO BRIJUNE I NAPRAVIMO I TAMO KUNDOTE !!
maslinica..
18 Četvrtak, 25 Siječanj 2018 16:14
joso
znaš i sam kakav je pusikarić...koliko je blesav on bi za ljubimca uzeo tasmanijskog vraga ...a u najgorem slučaju za njega bi bio dobar izbor jedan nesocijalizirani pitbull jer imaju istu narav...
joso
17 Četvrtak, 25 Siječanj 2018 15:46
maslinica
zasto psicu zelis lose?
yu ooso...dobro si "informisan" da se je drug svrbedžija vucarao po...
16 Četvrtak, 25 Siječanj 2018 14:50
uskaric
...cijeloj nesamoupravnoj jbtiitovoj tvorevini-guberniji i uživao slobodu da glumi ,glumi neslobodnog glumca što ga većina stalno ugrožava a on jadan trpi, trpi,,..
pusikarić..tembelembe
15 Četvrtak, 25 Siječanj 2018 13:32
joso
Ti si najjači u navijanju sa svog prijatelja i zemljaka koji povremeno dođe na Brijune a nikako na Goli kod tebe..Tvoji upisi su mu najbolja reklama..što više vičeš protiv njega ,njemu sve više raste rejting.. a ti postaješ sve sitniji...
digni guzicu i hoj po jenega breka..i pazi da te ne ugrize..
Zdravo drugovi(a gdje su vam plugovi?)i drugarice...
14 Četvrtak, 25 Siječanj 2018 11:19
uskaric
...što ste se vješto probijale u svim poznatim i nepoznatim ofenzivama i defenzivama.
Ugledajte se samo u druškana yuosu, što navija za onog
samozvanog "principe supremo di Brioni"što glumi da zna glumiti po svim zemljama svijeta a najviše po Brijunima.

VIVA VINO DE ČAČAK !
13 Srijeda, 24 Siječanj 2018 19:02
charlie brown
molim, i drugi put...
uvijek sam za pomoci kolegama...
Hvala, drugovi,
12 Srijeda, 24 Siječanj 2018 17:20
paris hilton
lijepo je vidjeti vas konstruktivne i spremne pomoći
joso
11 Srijeda, 24 Siječanj 2018 15:45
charlie brown
bolje bi joj bilo da cesce probudi muza i da si dela.
paris...
10 Srijeda, 24 Siječanj 2018 13:15
joso
digni guzicu i hoj po jenega breka uljepšati će ti život pa se nećeš gubiti po raznim medijima pisajući štupidece
9 Srijeda, 24 Siječanj 2018 13:13
joso
muž zaspao pa ona po tabletiću lupka gluposti.
Paris..samo za tebe:
Nagrada se zove:"Eastern Star 2018." ,a što kažu oni koji su mu to dodjelili?
"Direktori festivala Fabrizio Grosoli i Nicoletta Romeo izjavili su kako im je "iznimna čast dodijeliti nagradu Radi Šerbedžiji, kao jednom od najpopularnijih i najsvestranijih glumaca na međunarodnoj sceni, koji je stvarao na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije, Italije i drugih zemalja, surađujući s vrhunskim redateljima poput Stanleya Kubricka (Eyes Wide Shut), Johna Wooa (Mission: Impossible II) i Clint Eastwooda (Space Cowboys)"."
paris
8 Srijeda, 24 Siječanj 2018 09:01
charlie brown
zar nemas pametnijeg i ugodnijeg posla u 23.47, nego piskarati na portalu ?
daj, praskaj se malo...
Yoso,
7 Utorak, 23 Siječanj 2018 23:47
paris hilton
čujem da se nagrada zove Najpoznatija pobjegulja među glumcima i obratno. Treba ga HTZ angažirati kao influensera na bližim istočnim tržištima, po Londonima se nije iskazao, teško će u Italiji bit bolji s ovakvim znanjem jezika
krezubi pusikaricu
6 Utorak, 23 Siječanj 2018 16:04
charlie brown
ja mogu shvatiti da ti je tesko nesto razumijeti, ali nitko od nas ti nije kriv.
kriva je priroda i tvoja mati koja je snifala neostik i pila brlju dok je bila trudna.
otuda i tvoja potreba za brljom i neostikom.
i ne moras sve prevesti na srpski, poznato nam je odakle te ferata dopejala u Istru.
pusikarić
5 Utorak, 23 Siječanj 2018 08:24
joso
ti ga moreš srat ča ćeš ali taj tvoj rade dobiva nagrade po svijetu i ti i dalje vonjaš po šahtu..
šarlatan od Čačak se hvali da zna ča je "bre"..,
4 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 21:55
uskaric
... a ne zna odgovorit niš za onega radeta Brionskega
ki prodava jbtitovu maglu va neken"pozorištu"va Brioneh,,,

VIVA VINO !
joso
3 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 19:53
charlie brown
sto je tebi, brizan brek...
10 sekundi ne bi izdrza u pulskoj kanalizaciji kod poste.
2 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 16:21
joso
digni guzicu i hoj po jenega breka..kad si toliko zabrinut..

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420272
293185Gost
Bejewel
Igrano:153455
8984Gost
Tetris
Igrano:121603
1318500Gost
Pacman
Igrano:73501
165390Gost
Gold miner
Igrano:54652
4334adminS
Jamb
Igrano:41021
89adminS
Snake
Igrano:21046
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17681
58Gost
Frogger
Igrano:15600
15170Gost
Invaders
Igrano:12411
111730Gost
Simon
Igrano:10290
27Gost
Sudoku
Igrano:10273
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8741
Gost
Opasno nebo
Igrano:8532
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8081
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7933
17873david
Ufo Joe
Igrano:7451
Gost
Ninja Kid
Igrano:6987
6000Gost
Ninja
Igrano:6868
Gost
Klonovi
Igrano:6372
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE