Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Povjerljivo: Kako je Macan podučio Jakovčića za borbu protiv Cuccurina

Objavljeno: 20.04.2010. | 11:28

Zadnja izmjena: 20.04.2010. | 11:43Pošalji na:

 
 

PULA – Nakon što smo objavili sadržaj kaznene prijave protiv gradonačelnika Pule Borisa Miletića, pročelnika njegovog ureda Bernarda Zenzerovića, tajnika IDS-a Tedija Chiavalona te Krešimira Macana i Zorana Pucarića iz PR agencije Manjgura, kojom se terete da su oštetili proračun Grada Pule i poduzeća u vlasništvu Grada Pule u iznosu od 585.264,50 kuna, kojim je plaćena Miletićeva izborna kampanja 2009. godine, dobili smo i dio prepiske između Manjgure i IDS-a kojom se definira nastup u kampanji.

Materijal pod oznakom 'povjerljivo' (vidi PDF) čini ponuda agencije Manjgura s razradom podjele rada po svim elementima kampanje te precizne upute za borbu protiv Ladonje i Plinija Cuccurina, koji su očito procijenjeni najopasnijim protivnicima. Zanimljivo je da je pored direktora Manjgure Krešimira Macana, drugi član savjetničkog tima Dragan Bagić, direktor odjela istraživanja javnog mnijenja u agenciji Puls.

Iz tih uputa pod nazivom Komunikacijska strategija IDS-a slijedili su glavni pravci napada na protivnike, čije je korake lako prepoznati u tadašnjim tekstovima 'nezavisnih' medija, uključujući i istupe 'nezavisnih' političkih analitičara te u nastupima internet odreda IDS-a, kako ga Macan naziva.

Komunikacijska strategija, koju se u najkraćem može opisati kao manipulaciju konzumenata medija u kojima IDS ima odlučujući utjecaj ili im plaća marketinške usluge pod krinkom novinarstva, podijeljena je na anketni inženjering, istupe u vezi s Ladonjinim predizborima za kandidata za župana te opću negativnu komunikaciju oko Cuccurina. Naši čitatelji boljeg pamćenja prisjetit će se ovdje naslova u lokalnom dnevniku, priloga na lokalnim televizijama te tekstova i komentara na pojedinim portalima. Valja naglasiti da Manjgurine upute pokrivaju i kampanju Ivana Jakovčića, ali nam za sada nije poznato kako je financijski reguliran taj dio aranžmana agencije i IDS-a.

U dijelu o anketnom inženjeringu navodi se da rezultate ispitivanja javnog mnijenja treba u medijima prikazivati nepovoljno po Ladonju. Manjgura precizira: Dio teksta u Glasu Istre od 7.11. u tom bi smislu glasio: „… dok nezavisna lista Ladonja dobiva TEK 11% glasova“. Ili – na portale treba plasirati frizirane on line ankete, u svrhu stvaranja dojma da nema smisla tratiti glas na Ladonju.

U vezi s Ladonjinim predizborima kao ključni cilj navodi se demotivacija i demobilizacija građana za izlazak na njih, nakon čega se plasiraju poruke 'Fijasko Ladonjinih izbora', 'Predizborna pušiona' i slično, a da bi se to postiglo valja naglašavati da je riječ o igrokazu s unaprijed poznatim rezultatima – izbor Cuccurina te da je sam način provedbe predizbora sumnjiv.

Tu Macan stoga predlaže što bi nezavisni stručnjak (Davor Gjenero ili sl.) trebao kazati, koje fraze novinari trebaju koristiti (npr. lažiranje demokracije), kako dekonstrurati predizbore (Cuccurin je Kim Il Sung, a protukandidati su njegovi podanici), koja pitanja treba postavljati 'pametna novinarka' koju će poslati Ladonji te kako da novinari i aktivisti počine što više nepravilnosti glasajući na predizborima. Kaže ovako: „Novinari i aktivisti trebaju glasati na predizborima i pokušati napraviti što više nepravilnosti: telefonom, pa putem interneta, pa zvati s istog broja više puta i davati drugačije podatke, glasati iz drugih krajeva Hrvatske itd. i onda, dakako, o tome napisati lijepu reportažicu“.

Slučajno ili ne, 'nezavisna stručnjakinja' dr. sc. Marijana Grbeša s Fakulteta politoloških znanosti je u to vrijeme u intervjuu za 'nezavisni' Glas Istre na pitanje što je, zapravo, udruga »Ladonja«, parastranka ili Cuccurinova politička infrastruktura? poručila: „To je privatno poduzeće. Kao što je Berlusconi osnovao »Forza Italia«, da mu bude u službi, tako je Cuccurin osnovao Ladonju. S tim da je Cuccurin išao na model udruge, nikad je nije nazvao strankom. Ali, nije ni riječ o pravim strankama, nego su servis političkog poduzetnika. Klasične stranke imaju svoju ideologiju i interese, dok je u ovom slučaju riječ o interesnom udruženju, čija je primarna funkcija promocija jednog kandidata. To je Ladonja.“

Za predizbore koje je Macan nazvao igrokazom Grbeša je rekla, baš kako sugerira Manjgura: 'Radi se o marketinškom triku'.

Podsjetimo, također, kako su aktivisti jednog portala glasali kao Alan Ford, Miky (sic!) Maus i Tarzan te napisali reportažicu.

Kad je sve ovo odrađeno, Macan kaže da treba pokopati u medijima izlazak na izbore i paziti na medijsko pokrivanje.

Završni dio uputa odnosi se na opću negativnu komunikaciju oko Cuccurina, kojeg treba prikazati kao autoritarnog lika sumnjivih namjera i tajkuna koji je zapravo HDZ-ov trojanski konj u Istri. – Napraviti parodiju na www.ladronja.org, napraviti parodiju na pravila izbornog natjecanja – možda Bijele udovice; vidjeti sa Svilanom + Internet odred IDS + vanjski ljudi koje angažiraju savjetnici, predlaže Macan, a Jakovčić i IDS-ovi poslušnici i plaćenici dosljedno provode. (MBM)

Vezani tekst: Kampanja iz proračuna: Miletić, Chiavalon, Zenzerović i Manjgura oštetili Pulu za 585 tisuća kuna? 
Komentari (52)
ima pravo,u ids-u su ga samo exploatirali,vukao je za svih njiha a oni su grabili i gomilali lovu i nekretnine
52 Petak, 04 Siječanj 2013 10:08
rogistre
ima pravo,u ids-u su ga samo exploatirali,vukao je za svih njiha a oni su grabili i gomilali lovu i nekretnine
Face
51 Nedjelja, 01 Siječanj 2012 20:29
dalekovidan
maknite ove face u ropotarnicu povjesti.
wau...wau...Fido...
50 Četvrtak, 31 Ožujak 2011 09:12
uskaric
...iz tvojega lajanja(po odobrenju i zelji tvojih IDS-gospodara) vidi se bijes uperen protiv LADONJE, koja je, uz neovisne kandidate na slijedecim izborima barem tracak nade za nas Istrijane.
Kus, fido, nazad va kucicu !
Nikad dosta!
49 Srijeda, 30 Ožujak 2011 21:38
hedon24
Kako imati povjerenje u čovjeka koji svoje bogatstvo stječe svjesnim uništenjem zdravlja ljudi?
"...predavanje sucima Krešimira Macana. "
48 Utorak, 15 Veljača 2011 22:02
walter
Priopćenje povodom objavljenog teksta u tjedniku Globus

U Globusu, od 9. lipnja 2006., u rubrici Terminator na stranici 11. objavljen je članak pod naslovom „Državni odvjetnik angažirao Madison", potpisnika G. L.
U tekstu je objavljeno da će „uz glasnogovornicu Državnog odvjetništva Martinu Mihordin, tužiteljstvo angažirati i stručnjake za odnose s javnošću“ i da se „radi o agenciji Madison, pa će Mladena Bajića za pristup pojedinim medijima savjetovati bivša MUP-ova glasnogovornica Zinka Bardić i PR mag Krešimir Macan."
Kako sadržaj naveden u Globusu nije točan, tako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo sukladno Zakonu o medijima objavljivanje ispravka.
Naime, organizatori seminara, Pravosudna akademija i Hrvatski helsinški odbor, a uz potporu programa MATRA Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, angažirali su za predavanje državnim odvjetnicima Zinku Bardić, a za predavanje sucima Krešimira Macana. Oni su uz druge predavače, kako medijske stručnjake tako i novinare, održali predavanja državnim odvjetnicima i sucima tijekom seminara pod nazivom "Unaprjeđenje odnosa pravosuđa i medija: uloga glasnogovornika" održanog u ožujku i lipnju 2006. u Zagrebu.
Sukladno svemu navedenom, ne radi se o angažiranju agencije Madison i njezinih stručnjaka od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske a za savjetovanje Glavnog državnog odvjetnika u svezi odnosa s medijima, zbog čega je i zatražen ispravak. (7. 6. 2006.)
Da se ne zaboravi:
47 Ponedjeljak, 23 Kolovoz 2010 01:48
Mara
http://www.youtube.com/watch?v=sWUBS1aPvvk&feature=related

http://manjgura.hr/politika/kako-treba-izgledati-politicki-govor/


USPOREDITI, izvući pouke i pamet u galvu na slijedećim lokalnim izborima.
Oni bi trebali odlučiti TKO NESMIJE DOBITI IZBORE!!
Da se ne zaboravi
46 Nedjelja, 22 Kolovoz 2010 22:09
kokin.prah
.
Legendarni humor Nika Titanika!
.
http://www.niktitanik.com/?tag=ivan-jakovcic
.
Meni nedostaje Lorena Šverko!
45 Subota, 24 Srpanj 2010 13:42
kristina
Da li nedostaje istarskom županu Ivanu Jakovčiću?
opla
44 Subota, 24 Srpanj 2010 01:25
Fido
protiv tog tipa se najbolje bori on sam
za takve pizdarije koje si on tovari na glavu treba biti u najmanju ruku vrlo čudan čovjek
za nekoliko godina vidjet ćemo stvarni financijski genij tog velikog mudraca
monperin ne pokazuje baš neke rezultate a govori se da se i malo pogubio..
ladonja je ostala dosta neodređena
osim što pljuje po jakovčiću i predlaže kupovinu selotejpa i uredskog materijala jedinstveno i u istom dućanu, ne čini ništa za svoj narod
ne vidi se kvalitetni pomak
utjecaj nove stranke na vlast ?
nema ga baš
vlast se smije i tjera po svome
čemu čitav cirkus ?
hdz progovara kroz svoje momke u pozadini ?
drže se noktima za rub ponora
još nekoliko mjeseci i sve će ponovo biti uzjebano ko što je i red..
Netko fali između župana i načelnika...
43 Četvrtak, 22 Srpanj 2010 20:32
kristina
Pogodite tko? Meni se čini Lorena Šverko...?!
42 Četvrtak, 03 Lipanj 2010 18:42
šišansko 1992
hahahahaha... dva lopova na slici!!!
Pride mi za rigat...
41 Nedjelja, 30 Svibanj 2010 10:53
uskaric
...kada vidin neke debele potkupljene, false,rasipnicke i protuistarskei nastrojene face na fotografiji.

Na slijedecim izborima opet cemo prihvatiti otrcani slogan:

"VOTA NINO E KAJINO"

Samo sve ima svoj kraj, pa i nase strpljenje!
Nino
40 Nedjelja, 25 Travanj 2010 20:21
barakuda
fermaj tega breka, ko ne če ti Lovorka dojti u inspekciju, a me par da se ne štimate jušto jako
Fido ! Fido!
39 Nedjelja, 25 Travanj 2010 19:28
AlFREDO
Fido ! u kučicu ili uz nogu rekao bi drug Nino
baljanka
38 Nedjelja, 25 Travanj 2010 17:39
Fido
... citat...s javnim šoldima je plaćena kampanja tvojega šefa, a to je kazneno djelo... Plino se koristio javnim novcem i to je bilo strašno za gledati.
Što sad ? Baljanka . Reci da nije i laži dalje...
baljanka
37 Nedjelja, 25 Travanj 2010 17:36
Fido
Forši ste vi Baljani poudili svoju Općinu i sve zaposlene u njoj i svim ostalim baljanskim javnim poduzećima Pliniju za njegovu kampanju . Pivatnu ! Pa ne seri bez veze.
36 Subota, 24 Travanj 2010 15:11
lucija
Projekti koje ste naveli gospođo službenici su samo neki na kojima je lova oprana. Ima toga još.
Macan, Jakovčić i Miletić zapravo su oprali lovu!
35 Petak, 23 Travanj 2010 10:11
službenica iz grada
Našu lovu iz proračuna kao i našu lovu putem raznih projekata. Često puta bezveznih ali jako jako skupih projekata. Kao onaj neobični ali vrlo skupi kilometar na obilaznici. Koji od nikuda ne dolazi i koji nikuda ne vodi. i na kojem će ovoga ljeta biti katstrofe od guževi. Puno više nego do sada. A taj posao je radila tvrtka koja također uz gradska i županijska poduzeća pere lovu sa Manjgurom. To je kriminal. Najčišći i nepatvoreni kriminal. I što je najgore sve ovo što čitamo zadnjih dana samo je mali dio te krimi priče. A navodno nema novaca za našu, pulsku djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Ma mislim strašno. I onda se naš gradonačelnik kao čudom isčuđava kako će privatni vrtići morati povisiti cijenu. Ma što li taj mladić jede? I pije? Kad ne razumije čak niti to. Gospodinu Blaškoviću moje kolegice i ja želimo samo dobar i prije svega pošten rad. I sve će onda biti puno jasnije. Svima, a ne samo nama koje smo neposredni svjedoci ovoga zla.
34 Petak, 23 Travanj 2010 09:10
baljanka
clip, ni problem u pozitivnoj ili negativnoj kampanji. Uostalo ki ča govori najviše govori o njemu samome, i vajka je važno viditi ki ča govori. Tu je problem jeno malo drugači, s javnim šoldima je plaćena kampanja tvojega šefa, a to je kazneno djelo. Sa šoldima ki su pošli Macanu moglo se činiti puno korisnega za Pulu. Forši su se ti šoldi mogli dati privatnim vrtićima, pa bi dici bilo bolje.
clip
33 Četvrtak, 22 Travanj 2010 18:42
sniper
Evo i ja ću nešto izmisliti :

Na pulskom sudu izrečena je presuda Ivanu Jakovčiću da je kriv:
1.zbog protuzakonite kupnje dijelova sela Sveti Juraj
2.donesena presuda da se mora srušiti bespravno izgrađeni Vinski podrum
koji je izgrađen djelom ma državnom zemljištu protuzakonito
(po pričanju nekih izvora nije srušen već samo zatrpan i čeka
bolja vremena da se raskopa)
3. itd, itd,itd

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420272
293185Gost
Bejewel
Igrano:153455
8984Gost
Tetris
Igrano:121603
1318500Gost
Pacman
Igrano:73501
165390Gost
Gold miner
Igrano:54652
4334adminS
Jamb
Igrano:41021
89adminS
Snake
Igrano:21046
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17681
58Gost
Frogger
Igrano:15600
15170Gost
Invaders
Igrano:12390
111730Gost
Simon
Igrano:10290
27Gost
Sudoku
Igrano:10273
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8741
Gost
Opasno nebo
Igrano:8532
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8081
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7933
17873david
Ufo Joe
Igrano:7451
Gost
Ninja Kid
Igrano:6987
6000Gost
Ninja
Igrano:6868
Gost
Klonovi
Igrano:6372
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE