Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

RF: Za gašenje brodogradnje u Puli dovoljno je da IDS nastavi ne raditi - ništa

Objavljeno: 29.01.2018. | 19:39

Pošalji na:

 
 
 

Radnička fronta Istra u grupi Uljanik za"BOLJE SUTRA" objavila je Otvoreno pismo predsjedniku IDS-a i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću u kojem mu postavlja niz konkretnih pitanja o sudbini Brodogradilišta i ulozi njegove stranke u sve izglednijem uništavanju te tvrtke.  

Budući je pokretanje otvorene, javne i političke rasprave oko budućnosti Uljanika jedan od zahtjeva RF-a (http://bit.ly/2GpHRGa), za Boris Miletić i IDS - Istarski Demokratski Sabor imamo nekoliko pitanja, vezanih uz Miletićevo gostovanje u HRT-ovoj emisiji "U mreži prvog":

No prvo, recimo da nam je drago da je predsjednik IDS-a izrazio predanost očuvanju brodogradnje u Puli, barem "na riječima". Biti će, naravno, potrebna i djela. U tom svjetlu, mislimo da radnici i javnost zaslužuju odgovore i pojašnjenja:

1. Budući je Miletić u istoj emisiji izrazio i predanost "uređenom slobodnom tržištu" (mi bismo rekli da se radi o drvena-peć-konceptu), javnost sigurno zanima kojim *konkretnim* mehanizmima (djelima!) IDS misli spriječiti najavljeno (ne)prijateljsko preuzimanje Uljanika na "slobodnom tržištu" dokapitalizacije, od strane Kermas Energije Danka Končara i Adris Grupe, koji otvoreno govore o svojim nebrodograđevnim interesima sa tvrtkom?

2. Kako se na "slobodno tržište", odnosno "slobodno" trgovanje Uljanikom, odražava činjenica da Ivan Nino Jakovčić, još uvijek najutjecajniji IDS-ovac, europarlamentarac i očito aktivan sudionik priče oko Uljanika, prema vlastitoj imovinskoj kartici prima izdašnu mjesečnu plaću od tvrtke povezane s Dankom Končarem, "investitorom" koji je izrazio svoju namjeru za preuzimanjem Uljanika? I jedno retoričko, tko može vjerovati da od Končara plaćeni Jakovčić, iza zatvorenih vrata briselskih ureda, stvarno lobira "za Uljanik"?

3. U jednom trenutku emisije (12:35) Miletić kaže:
"Dok god Uljanik ima interesa poslovati u centru Pule, Grad Pula će napraviti sve da mu to omogući."

Javnost zaslužuje pojašnjenje te izjave, jer je ona vrlo dvoznačna. Odnosi li se "Uljanik" iz te izjave na radnike Uljanika ili na Upravu Uljanika? Ako se, naime, odnosi na Upravu, onda se radi o vrlo promišljenoj i pažljivo podmetnutoj konstrukciji koja ustvari služi u svrhu IDS-ovog pranja ruku.

Zašto? Pa zato jer je baš svakom radniku, kao i svakom iole upućenijem promatraču jasno kako već ova Uprava nije zainteresirana za bavljenje brodogradnjom, a da će eventualna nova, recimo Končareva, biti za to još manje zainteresirana.

Da je trenutna Uprava zainteresirana za brodogradnju, ne bi tako velik broj njih (među kojima ne manjka IDS-ovih ljudi) cijele svoje karijere (do "uletanja" u Uljanik) posvetilo sasvim drugim djelatnostima. Da su članovi/ice trenutne Uprave zainteresirani za brodogradnju, ne bi gotovo svi oni sudjelovali u sumnjivom osnivanju vlastite tvrtke ciničnog naziva "Arsenal koncept", koja se želi baviti pružanjem "usluga savjetovanja, istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnijenja", "računovodstvenim poslovima" i - djelatnošću "iznajmljivanja strojeva i opreme, sa i bez rukovatelja". Što je među njihovim interesima nažalost najbliže brodogradnji. O brizi za očuvanje radnih mjesta, vjerojatno, dovoljno govori ono "sa ili bez rukovatelja". Sve to su naravno i razlozi zašto skoro svi akteri (osim IDS-a, čini se) ili zahtijevaju smjenu Uprave ili barem ističu njezinu odgovornost za nastalu "situaciju".

Dakle, g. Miletić, čiji interes za brodogradnjom je IDS-u bitan, radnika ili ovakve Uprave?

Ako je odgovor nezainteresirane Uprave, onda je citirana izjava vješto sročena i plasirana PR manipulacija, a pravo značenje joj je sasvim suprotno: Grad Pula (čitaj IDS) će ustvari "napraviti sve da omogući" gašenje brodogradnje u Puli. Za to će u ovakvoj situaciji biti dovoljno da nastavi ne raditi - ništa.

4. Hoće li IDS udovoljiti zahtjevima RF-a za sazivanjem predstavničkih tijela Grada Pule i Istarske županije, donijeti jasne i nedvosmislene stavove o budućnosti Uljanika, te razmotriti mjere za olakšavanje preživljavanja radnicima/cama koji ne dobijaju plaće (ne samo Uljanika i kooperanata, nego općenito) poput obustave naplate gradskih i županijskih "režija"?

 

 

 

  
Komentari (3)
3 Utorak, 30 Siječanj 2018 10:40
joso
koliko znam ,večinski vlasnici Uljanika su radnici Uljanika sa preko 40% udjela,ostalo imaju banke,država a tek mali minorni dio ima Kermas energija (čitaj Končar)..Radnici imaju svojeg predstavnika pa neka djeluju (ako nisu prodali svoje dionice)
debeli gazda dolazi na svoje (pardon Končarevo)
2 Utorak, 30 Siječanj 2018 06:31
kastanier
a dioničari Uljanik plovidbe šute ko pičke

kad IDS obavi posao do kraja HDZ i SDP zajedno poškropiti če potonuli brod

potpuno identično kao što se dogodilo s Arenaturistom
bravo RF
1 Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 20:34
tondin
Miletić je jako dobro naučio tehbiku vladanja (laganja)

ali je

do boli je operativno nesposoban zato se Pula pretvara u RUPČAGU

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420272
293185Gost
Bejewel
Igrano:153455
8984Gost
Tetris
Igrano:121603
1318500Gost
Pacman
Igrano:73501
165390Gost
Gold miner
Igrano:54652
4334adminS
Jamb
Igrano:41021
89adminS
Snake
Igrano:21046
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17681
58Gost
Frogger
Igrano:15600
15170Gost
Invaders
Igrano:12551
111730Gost
Simon
Igrano:10290
27Gost
Sudoku
Igrano:10273
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8741
Gost
Opasno nebo
Igrano:8532
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8081
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7933
17873david
Ufo Joe
Igrano:7451
Gost
Ninja Kid
Igrano:6987
6000Gost
Ninja
Igrano:6868
Gost
Klonovi
Igrano:6372
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE