Baner
Istra
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Sv. Juraj: Jakovčić dobio još 300.000 eura kredita, državi i općini dužan za zemljište

Objavljeno: 05.12.2012. | 15:47

Zadnja izmjena: 05.12.2012. | 16:20Pošalji na:

 
 
 

PULA – S obzirom na to da, kako tvrdi, već dvadesetak godina istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić živi isključivo od dužnosničke plaće, zadivljujuće je kako uspijeva balansirati s mjesečnim prihodom koji se tih dvadesetak godina kretao od 11 do 14,5 tisuća kuna, podmirujući životne troškove i istovremeno ulažući u nekretnine te uzimajući i otplaćujući nemale kredite.

Najnovija kreditna avantura istarskog župana teška je 300.000 eura, a iznos zajedno s 4,5-postotnim kamatama namjerava otplatiti najkasnije do lipnja 2027. godine, s nepunih 70 godina života.

Naime, nakon što je do 2008. godine već otplatio najmanje tri kredita u visini od tadašnjih 250.000 njemačkih maraka kod Raiffeisenbank, u rujnu prošle godine Jakovčić je kod Zagrebačke banke ugovorio kredit u visini od 300.000 eura.

Kao i za prethodni, i za ovaj je kredit založio svoje selo Sv. Juraj, odnosno kako voli reći, tri kuće i dio okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Ugovaranju kredita prethodilo je uključivanje u kreditni posao županove nove tvrtke Juniperus, za sada poznate samo po piću Gineta proizvedenom u suradnji s Jamnicom Ivice Todorića. Jakovčić je najprije na svojem vlasništvu u Sv. Jurju krajem kolovoza 2011. osnovao pravo građenja na tri kuće i dijelu jedne oranice u korist tvrtke Juniperus, bez naknade. Za kredit ugovoren sredinom rujna, banka kao zalog prima te tri kuće upisane na Juniperus te pravo građenja na oranici, a od Jakovčićeve imovine kao zalog uzima zemljište ispod kuća ukupne površine 443 četvorna metra te 1,08 ha poljoprivrednog zemljišta, odnosno šest parcela koje se vode kao vinograd, šuma, pašnjak i oranice. Prema poslovnoj dokumentaciji tvrtke, vrijednost imovine prebačene na Juniperus iznosi 995 tisuća kuna. Ovim nekretninama na koje je hipoteku upisala Zagrebačka banka, valja pridodati i iznos od 360.000 kuna, na koliko glasi mjenica kao još jedno sredstvo osiguranja naplate kredita. I za tu je mjenicu, koja dospijeva na naplatu najkasnije 31. kolovoza 2014. godine, Zagrebačka banka upisala hipoteku na te iste nekretnine Jakovčića i Juniperusa.

Vještak je cijelo selo 2008. godine, kad ga je Jakovčić po drugi put, ovog puta legalno, kupovao, procijenio na 1,98 milijuna kuna. Jakovčić je, podsjetimo, ponudio 2,02 milijuna, priznata su mu ulaganja u visini od 1,48 milijuna kuna, a preostalih 540.000 kuna dodatno je smanjeno za 10 tisuća eura, koliko je Jakovčić platio pri nelegalnoj kupovini 1997. godine, pa mu je preostalo Općini Grožnjan platiti oko 400 tisuća kuna.

U međuvremenu je Jakovčić, osim dodatnih ulaganja u selo, kupovao još zemljišta, a ukupni iznos premašuje 300.000 kuna. Na natječaju za prodaju 6,1 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za 26 parcela, uključujući i jednu od onih na kojima je svojedobno bespravno sagradio vinski podrum, procijenjenih na 128.052,13 kn, Jakovčić je 2010. godine ponudio 140.857,33 kn. Iznos se obvezao platiti u 10 godina, a zemljište mu je prepisano u vlasništvo uz zabilježbu duga prema Republici Hrvatskoj upisanoj tek u lipnju ove godine, a u visini procijenjenog iznosa.

Nadalje, od Općine Grožnjan u svibnju ove godine kupio je okućnicu površine 1067 četvornih metara za koju je početna cijena bila 162.223 kn, a Jakovčić je ponudio 169.696,91 kn. Taj iznos nije platio u potpunosti, što proizlazi iz zabilježbe o pravu zaloga za iznos neuplaćene cijene i kamata u visini od 79.422,75 kn na ime Općine Grožnjan.

Kroz Sv. Juraj prošlo najmanje pola milijuna eura

Sve u svemu, samo u Sv. Jurju kroz ruke Ivana Jakovčića prošli su milijunski iznosi, od prvih 20 tisuća DEM, koliko je mimo natječaja 1997. godine platio selo, preko 250.000 DEM kredita u RBA banci otplaćenog do 2008. godine, uloženih 1,48 milijuna kuna, odnosno 200.000 eura, u selo i novih 400.000 kuna za isplatu razlike, do najnovijih 300.000 eura u Zagrebačkoj banci, uz popratnih 300-tinjak tisuća kuna namijenjenih okrupnjavanju posjeda zemljištem oko samog sela, što je dijelom otplatio.

Paralelno je Jakovčić u protekla dva desetljeća, barem koliko je javno poznato, stekao kuću, stan i poslovni prostor u Poreču, koje je sam procijenio na 4,5 milijuna kuna i još sagradio pa srušio vinski podrum i još i pokrenuo biznis s Todorićem. Sve to s godišnjom plaćom od oko 20 tisuća eura, odnosno oko 3 milijuna kuna ukupno u svih 20 godina.

Rata za novi kredit podignut prije godinu dana Jakovčiću iznosi oko 16,5 tisuća kuna, odnosno 2200 eura mjesečno, a za sada Juniperus d.o.o. ne posluje osobito uspješno. Naime, zaradu od Ginete, ukoliko je bude, Jakovčić je obećao uplaćivati u zakladu, a prihodi od vina, ulja, ruža ili, pak, kamenih klupica, tek se čekaju. (iPress) 
Komentari (16)
16 Četvrtak, 06 Prosinac 2012 15:41
rogistre
demagogija i šovinizam
Demagogija je metoda kojom se služi demagog; podrazumijeva obmanjivanje lažnim izjavama i obećanjima kako bi poticala strahove publike, izazivala mržnju, pohlepu i paranoju.
Demagog je povijesno gledano u staroj Grčkoj bio pučki govornik koji je nastupao kao predstavnik naroda. Danas se odnosi na osobu, uglavnom političara, koja lažnim obećanjima, spektakularnim optužbama i sijanjem iluzija stječe povjerenje širokih masa i upravlja njihovim ponašanjem. Prilog demagoški se odnosi na nešto što je lažno, obmanjivački.
Šovinizam je uvjerenje u nadmoćnost ili superiornost vlastite skupine ili naroda nad drugima.
Šovinizam je u izvornom smislu oblik pretjeranog ili čak i agresivno pretjeranog nacionalizma. Šovininisti se osjećajaju superiorni prema pripadnicima drugih naroda i tako obezvređuju druge ljude.
Može u ekstremnim slučaju dovesti do politike progonjenja, istrebljivanja, ugnjetavanja, koja je dobila ime po francuskom vojniku Chauvinu, pokloniku Napoleonove imperijalističke politike.
Šovinizam se usmjeruje prema drugim narodima, raspaljivanju nacionalne mržnje te propovijedanju nacionalne isključivosti.
Nino zanavek...
15 Četvrtak, 06 Prosinac 2012 11:53
NinoTurcineNapusiSeKurcin
Samo bi štel reči da mi iz SIZ-a, (Stranka Istarskih Zagoraca) ovakove napada na našega volenoga župana Nineka ne budemo dalje trpeli. Kaj tu trkelate protiv sposobnoga čoveka, ko da si je nekaj čuda priskrbel...? Tri male trošne hižice da bi bogec vu starosti imal gde rožice saditi. Ali vi, jalnuški diletanti, prodane duše, šačica hulja koji za Judine škude pišu protiv volenoga župana, more vas biti sram. Di bi naša Istra danas bila da je 20 let ni vodil takav čovek od formata, koji se razme i vu strane jezike i vu dobru kaplicu...Za nas iz SIZa Nino ima velike planove, samo ih još ni obznanil. Čul sem da bude čudesa napravil s našim zagorskim sortama tudumom i direktorom, tako da ih bude oplemenil križanjem s malvazijom i da bu nastalo božansko piće, nekaj poput Ginete, samo vino, zna se. Evo sad sam ožednil pa si idem jednoga gemišta složiti, ak još reč pročitam protiv Nineka bum nekom tako razbil gubec da bu jel na slamku 6 meseci. Bog i Istarski Zagorci, svi za Nineka!
a ne ne ne ne
14 Četvrtak, 06 Prosinac 2012 07:12
vajk kontra
onin dobivenim uljem neka si uške i kemo mažu guzicu da hi armando ____ kantando
Što vam je tu čudno !!!!!!!!!!!!!!!!!
13 Četvrtak, 06 Prosinac 2012 00:11
sniper
1.Prodaja tj. pljačka prodajom „Arenaturista“ ?
2. „Istarska banka“ sumnjive prodaje i njeno gašenje ?
3. Dragonera i Barbariga sumnjiva prodaja ?
4. „RockWool“ sumnjivo dovođenje ?
5. Sveti Juraj prodaja bez licitacije, a nakon toga licitacija sa jednim ponuđačem, i gle čuda to je upravo Ivan Jakovčić Nino, kome su uračunate u cijenu i sve bespravne investicije koje je investirao i na državnom zemljištu
6. Stan u Poreču koji je kupio sa jako sumnjivim kreditom, koje nije ni na početku ni vračao, ali svemoćni se iz svega izvlačio na samo njemu primjeren način

Provizija ......... , pa opet provizija i tada je sve moguće, a tek je samo 20. godina na čvrstoj diktatorskoj vlasti, uz veliku podršku ovih blijedih i jadnih mu podanika

A na Pulskom sudu je donesena pravomoćna presuda !!!!!!!!!!!!!!

Na pulskom sudu izrečena je presuda Ivanu Jakovčiću da je kriv:
1.zbog protuzakonite kupnje dijelova sela Sveti Juraj
2.donesena presuda da se mora srušiti bespravno izgrađeni Vinski podrum
koji je izgrađen djelom ma državnom zemljištu protuzakonito
(po pričanju nekih izvora nije srušen već samo zatrpan i čeka
bolja vremena da se raskopa)
3. itd, itd,itd

Onda slijedi gore navedena točka pod rednim brojem 5 !!!!!!!!!!
kranjčević
12 Srijeda, 05 Prosinac 2012 23:50
kosirić
bez brige, doći će i jakovčić na red.ovih 300000€ mu je alibi da zavara uskok.pametan je nino za sebe,ali neće mu ovaj put pomoči.

a ti uškariču konju stari, ti je vrime da onaj stari "toš" ispred hiže renoviraš,i one kamenove umjesto kobila zagancaš ti i da obračaš a kemal nek ti hita masline šoto, a dobiveno ulje piješ svakodnevno radi kolestorola.
p.s. ča su ti kobile spale na prvom spratu?
Kranjcevic...
11 Srijeda, 05 Prosinac 2012 23:38
uskaric
...taj ko seric-"cakavac" iz Cacka nije Istrijan vec "Istrijot"

a pospane ovce-Istrane he..be nino sa Junipenusom prije i nakon Ginete...

VOTA NINO !!!he..he...he, napisao je Kitz...
10 Srijeda, 05 Prosinac 2012 23:18
Kranjčević
Pa, kosiriću, to i pitam - kako je vas pametne Istrijane ovaj poluaustrijanac, a cijeli kriminalac tako hipnotizirao.
9 Srijeda, 05 Prosinac 2012 23:13
Kitz
VOTA NINO!!!
hehehe
ali....
8 Srijeda, 05 Prosinac 2012 23:02
greenboy
Pada....ko smokva....blizi je sanaderu nego sto misli
kranjčeviču
7 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:56
kosirić
jakovčić nije Istrijan!on je baštardin, polu austrijanac!
a ma...
6 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:55
fertik
i ostala narkorodbina...
nis ne kapin
5 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:54
greenboy
I ja sam duzan vragu bogu spleteno i zena me jebe jer stalno zongliram ali ovaj me pretice sve u 16. ovo nit san prova kapiti. Da ja iman tu placu i to delo ma nebi prston maka u privatne vode. Sta reci nego budala
a ma....
4 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:54
fertik
Viva batida de coco,,,debeli pazdac i mali coco..-))
3 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:43
paris hilton
Je vinski podrum u redu, somelijeri kažu da je vino jako osjetljiv proizvod.
Što je, Istrijani
2 Srijeda, 05 Prosinac 2012 22:18
Kranjčević
muk i netopir. Ovaj vaš Sanader-Bandić predstave radi, a u tišini preslaguje milijune. 2 milijuna, 3 milijuna, 5 milijuna, 7 milijuna...
Poštena Ljopina.
1 Srijeda, 05 Prosinac 2012 21:39
u ime naroda
Nino Nekretnino No Coment.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420236
293185Gost
Bejewel
Igrano:153416
8984Gost
Tetris
Igrano:121564
1318500Gost
Pacman
Igrano:73458
165390Gost
Gold miner
Igrano:54610
4334adminS
Jamb
Igrano:40980
89adminS
Snake
Igrano:21004
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17638
58Gost
Frogger
Igrano:15565
15170Gost
Invaders
Igrano:12293
111730Gost
Simon
Igrano:10249
27Gost
Sudoku
Igrano:10231
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8698
Gost
Opasno nebo
Igrano:8493
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8039
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7894
17873david
Ufo Joe
Igrano:7413
Gost
Ninja Kid
Igrano:6949
6000Gost
Ninja
Igrano:6828
Gost
Klonovi
Igrano:6330
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE