Baner
Svijet
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Za mogući ulazak Srbije i Crne Gore u EU 2025. prijelomna je 2019.

Objavljeno: 21.01.2018. | 18:34

Zadnja izmjena: 21.01.2018. | 18:38Pošalji na:

 
 
 

Srbija i Crna Gora mogu u najboljem slučaju članicama EU-a postati 2025., a za ostvarenje toga ambicioznog cilja prijelomna godina bit će 2019. kada se od obje zemlje očekuje ispunjenje prijelaznih mjerila u poglavljima pravosuđa i unutarnjih poslova, a u slučaju Srbije i puna normalizacija odnosa s Kosovom, stoji u nacrtu strategije proširenja na zapadni Balkan koju bi Komisija trebala prihvatiti počekom sljedećeg mjeseca.

"Sa snažnom političkom voljom, provedbom stvarnih reforma i trajnim rješenjem za sporove sa susjedima, Crna Gora i Srbija trebale bi biti spremne za članstvo do 2025.", stoji u jednoj od radnih verzija nacrta "Vjerodostojne perspektive proširenja za zapadni Balkan", u koji je Hina imala uvid.
Komisija bi taj dokument trebala prihvatiti 6. veljače, kada će biti objavljena konačna verzija, a do tada su moguće promjene teksta.

Za ostale zemlje, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo, predlaže se formulacija da do 2025. "trebaju daleko odmaknuti na europskom putu" ili alternativno, da su "pregovori s tim zemljama daleko odmakli".

Prema indikativnom vremenskom rasporedu, Srbija i Crna Gora moraju se do kraja 2019. usredotočiti na ispunjavanje prijelaznih mjerila iz područja vladavine prava. U slučaju Srbije prijelazno mjerilo u poglavlju 35 - Ostala pitanja - u okviru kojeg se vodi proces normalizacije odnosa s Kosovom, mora biti ispunjeno. To znači postići potpunu normalizaciju odnosa s Kosovom.

"Za trajnu stabilnost u regiji potrebna je puna i sveouhvatna normalizacija odnosa Beograd-Priština. Sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obvezujućeg sporazuma, hitno je potrebna i ključna je za europsku perspektivu i Kosova i Srbije kao i regije u cjelini", kaže se u dokumentu.

Srbija je u srpnju 2016. otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost, koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Novost u sadašnjem pregovaračkom procesu je uvođenje prijelaznih mjerila za ispunjavanje kriterija po pojedinim poglavljima, dok su ranije bila samo mjerila za otvaranje te za zatvaranje pregovoračkih poglavlja.

U poglavlju 23 Srbija ima 50 prijelaznih mjerila, a u poglavlju 24 njih 41.
Crna Gora je ta poglavlja otvorila puno ranije, u lipnju 2012. na samom početku pregovora.

"Kada se ispune prijelazna mjerila, EU bi trebala riješiti pitanje mjerila za zatvaranje poglavlja i biti spremna za drugu fazu pregovora najakasnije do kraja 2019.", kaže se u dokumentu.

Albanija bi do kraja 2019. trebala postići uvjerljiv napredak u pet prioritetnih područja, među njima i pravosudnu reformu. Makedonija bi trebala postići opipljive rezultate u rješavanju spora oko imena zemlje. U slučaju ispunjavanja tih uvjeta, pregovori s tim dvjema zemljama trebali bi biti u tijeku.

Što se Kosova tiče, kaže se da do kraja 2019. mora postići punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, čime bi otvorilo put napretka prema Europi.

Do kraja 2021. Komisija će pripremiti procjenu učinka budućeg proširenja na zapadni Balkan u nekim ključnim područjima poput slobode kretanja osoba, poljoprivrede, kohezijske politike i proračuna.

Pod uvjetom da ispune sva mjerila za zatvaranje u svim poglavljima, zemlje članice EU-a mogle bi dati pristanak na zatvaranje pregovora s Crnom Gorom i Srbijom na međuvladinoj konferenciji do kraja 2023.

Bosna i Hercegovina bi do kraja 2023. trebala trebala postići napredak u reformama i funkcionalnosti kako bi bila spremna za otvaranje pristupnih pregovora.

Godinu dana poslije, 2024. trebao bi biti potpisan pristupni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom ako do tada uspješno zaključe pregovore. Do kraja 2025.  trebao bi biti gotov proces ratifikacije pristupnih sporazuma, što bi tim zemljama omogućilo ulazak u punopravno članstvo EU-a.

U nacrtu dokumenta se kaže da je riječ o ambicioznom kalendaru, koji tim zemljama treba biti poticaj za potrebne reforme.

Prije ulaska u EU svaka od tih zemalja treba riješiti otvorena pitanja sa svojim susjedima, jer EU ne želi uvoziti te probleme.

"Za zacjeljivanje rana iz 1990-tih treba još vremena. Ali nakon 25 godina vrijeme je da se riješe pitanja koja još uvijek ometaju pomirenje. Sve zemlje se moraju nedvosmisleno obvezati, riječima i djelom, na predladavanje nasljeđa prošlosti, postizanje pomirenja i rješavanje otvorenih pitanja prije ulaska u EU-u", stoji u nacrtu dokumenta.

"Tamo gdje nisu riješeni granični sporovi, strane bi to bezuvjetno trebale predati na obvezujuću, konačnu arbitražu, primjerice Međunarodnom sudu pravde, prije zatvaranja pregovora i poštovati presude", kaže se u dokumentu.

U nacrtu dokumenta se kaže da ulazak u EU znači napraviti izbor, čime se neizravno upozorava one koje bi htjeli sjediti na dvije stolice.

"Pridruživanje Europskoj uniji je izbor. Za to je potreban politički i društveni konsenzus i potpora naroda dušom i srcem. Ne može biti dvosmislenosti kod čelnika u pitanju kamo  pripada zapadni Balkan i u kojem pravcu ide", kaže se u nacrtu dokumenta. Također se kaže da je potrebno donijeti "posebne aranžmane" kako one zemlje koje uđu prve ne bi mogle blokirati pristapanje ostalih zemalja zapadnog Balkana.

Komisija najavljuje mogućnost povećanja financijskih sredstava za zemlje zapadnog Balkana, jačanje institucionalne suradnje pozivanjem čelnika zemalja iz regije na pripremne sastanke EU--a. Spominje se i mogućnost smanjenja roaminga za mobilnu telefoniju za zemlje zapadnog Balkana.
Komisija će nakon objave u strategije proširenja na zapadni Balkan, u travnju objaviti izvješće o napretku svih zemalja kanidadata i potencijalnih kandidata, što uz zemlje zapadnog Balkana uključuje još i Tursku. Do sada su se izvješća o napretku kandidatskih zemalja objavljivala u jesen svake godine, a 2017. je prva kada je to izostalo. (Hina)
U svibnju će se u Sofiji održati summit EU-zapadni Balkan, treći takav sastanak od 2000.

(Hina)  
Komentari (4)
yuskaricu
4 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 15:55
maslinica
na krivoustog mislis?
nasilnica, mala slinavica brani agresora...
3 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 10:02
uskaric
...i svakoga tko spominje plaćanje odštete za štetu počinjenu od poznatog agresora u Hrvatskoj proglašava "falsiifikatorom"...
yuskaricu falsifikatore
2 Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 06:53
maslinica
strpi se jos 7 godina pa ce i tvoja srbija uci u eu
Umjesto izvješća o napretku tih balkaneskih zemalja...
1 Nedjelja, 21 Siječanj 2018 23:08
uskaric
...stigao je u Bruxelles izvješće o nazadku jer nisu htjele
ni čuti o računima za počinjenu štetu za vrijeme brutalno-krvave agresije na "bratsku"susjednu Hrvatsku....

VOTA SOLO VINO !
JOŠ U RUBRICI
Umro Ingvar Kamprad, seljački sin, osnivač IKEA-e i multimilijarder
Trump u Davosu upozorio na nepoštene trgovinske prakse
Soros se u Davosu okomio na Trumpa, Putina, društvene mreže, bitcoin
Britanski ministar optužuje Rusiju da želi naštetiti britanskom gospodarstvu: to bi moglo prouzročiti 'na tisuće i tisuće smrti'
London pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti
Dvanaest sati košmara u luksuznom Intercontinentalu u Kabulu, šestero mrtvih

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:420246
293185Gost
Bejewel
Igrano:153429
8984Gost
Tetris
Igrano:121577
1318500Gost
Pacman
Igrano:73470
165390Gost
Gold miner
Igrano:54622
4334adminS
Jamb
Igrano:40992
89adminS
Snake
Igrano:21016
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17651
58Gost
Frogger
Igrano:15575
15170Gost
Invaders
Igrano:12305
111730Gost
Simon
Igrano:10259
27Gost
Sudoku
Igrano:10242
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8711
Gost
Opasno nebo
Igrano:8505
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:8052
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7907
17873david
Ufo Joe
Igrano:7425
Gost
Ninja Kid
Igrano:6962
6000Gost
Ninja
Igrano:6839
Gost
Klonovi
Igrano:6343
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE